Elektrische auto kopen? Waar moet je op letten?

Wil je een andere auto aanschaffen? Denk je erover om de sprong te wagen en te kiezen voor een elektrische wagen? Dan moet je rekening houden met enkele zaken. Een overzicht.

Een nieuw voertuig kiezen, dat gaat vandaag om veel meer dan een merk, model of kleur bepalen. Er zijn de euronormen, de wil om onze ecologische voetafdruk te verminderen en de maatregelen van de overheid om zachte mobiliteit aan te moedigen. We zien een echte elektrificatie van het Belgische wagenpark. Een elektrische wagen is een goede optie, maar er blijven toch nog heel wat vragen over het kostenplaatje en het opladen.

Aankoopprijs

De prijs van elektrische wagens varieert natuurlijk naargelang het merk en model, maar ligt gemiddeld hoger dan die van auto’s met een verbrandingsmotor. Als de vraag naar dit type wagen blijft stijgen, zal de aankoopprijs in de komende jaren normaal gezien dalen. In 2021 werden in België 300.000 elektrische en hybride personenauto’s ingeschreven. Dat is een groei van 70% voor elektrische wagens in een tijdspanne van één jaar (cijfers Statbel, 1 augustus 2021).

Aan de andere kant is een elektrische wagen goedkoper in onderhoud: het mechanisme is eenvoudiger en de onderdelen hebben een langere levensduur. Bovendien hebben elektrische wagens minder vaak een onderhoud nodig (gemiddeld om de 30.000 km) dan wagens met een verbrandingsmotor.

Je elektrische wagen opladen: hoe?

Je met een klassieke wagen verplaatsen, is gemakkelijk. Overal zijn er benzinepompen, de brandstofprijs is duidelijk aangegeven en betalen kan gewoon met een betaalkaart. Maar hoe zit het met een elektrische wagen? Er zijn twee oplossingen:

1. Openbaar netwerk van laadstations

België telt ongeveer 13.000 openbare oplaadpunten. Tegen 2025 moeten dat er meer dan 50.000 zijn. Er zijn verschillende soorten laadstations met verschillende laadsnelheden. Die met een geïntegreerde kabel zijn sneller dan die waarvoor je een eigen kabel moet hebben.

De prijs is niet altijd aangegeven, maar over het algemeen geldt: hoe sneller het opladen, hoe duurder. Betalen kan op twee manieren: ofwel heb je een herlaadkaart van de operator van je keuze of een applicatie die daaraan is gekoppeld, ofwel betaal je rechtstreeks aan het laadstation – via een applicatie of een sms – door de instructies op de laadpaal te volgen.

Goed om te weten: sommige grote winkelketens hebben oplaadpunten waar je jouw wagen gratis kan opladen terwijl je winkelt.

2. Thuis opladen

Als je een elektrische auto hebt, is het bijna essentieel dat je die thuis kan opladen. Door bij je thuis een laadpaal te installeren, kan je jouw auto sneller, veiliger en tegen een lagere kostprijs (die van jouw elektriciteit) opladen dan aan een openbaar oplaadpunt. De kosten om zo’n laadpaal te installeren, variëren tussen 500 en 2.000 euro. Door een ‘slimme’ laadpaal te installeren die op groene energie werkt, kan je een belastingvermindering genieten van 15% tot 45% van de prijs (tot max. 1.500 euro).

Je kan je elektrische auto ook opladen via een standaard stopcontact in je huis of garage. Je hoeft alleen maar de kabel, die je meestal bij de auto krijgt, in het stopcontact te steken. Deze oplossing is gemakkelijk maar wel heel traag: het duurt 8 tot 20 uur om het voertuig volledig op te laden.

Pas op voor brandgevaar: laat je elektrische installatie nakijken en vermijd het gebruik van een verlengsnoer, aangezien dat meestal niet is aangepast aan de vereiste stroomsterkte.

Je elektrische wagen verzekeren

Net als bij een gewone wagen ben je verplicht om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Informeer bij je verzekeraar wat gedekt is voor een elektrische wagen. Denk bijvoorbeeld aan de specifieke veiligheidsmaatregelen die nodig zijn in geval van schade, zoals het onderdompelen van het hele voertuig in een watercontainer om batterijbrand te voorkomen. Dat kan al snel 2.000 euro kosten.

Ga ook na wat je woningverzekering dekt: wanneer je jouw wagen thuis oplaadt – via een oplaadpunt of stopcontact – bestaat het risico op brand. Je bent dus maar beter verzekerd.

Advies nodig?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om me te contacteren: bel [contact-data field=”tel”] of stuur een e-mail [contact-data field=”email”]

Bronnen

AutoGids.be
Leefmilieu.brussels
Financien.belgium.be